inspireert. live.

Koninklijke Marine gaat in op de uitdagingen tijdens coronatijd

Humberto Tan in gesprek met o.a. Commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer en Luitenant ter zee der 1e klasse Jan Willem Vroegop, commandant van de onderzeeboot Zr. Ms. Dolfijn.​

vrijdag 28 augustus 09.30 uur

Op vrijdag 28 augustus 9:30 uur gaat Humberto Tan in gesprek met een aantal hooggeplaatste medewerkers van de Koninklijke Marine. In 2019 had Tan al eerder een gesprek met commandant Rob Kramer over de marine en er werd afgesproken elkaar nogmaals te spreken in 2021, aan het einde van het commando van de admiraal. Geen van beide heren had toen ooit kunnen voorzien wat er zich dit jaar zou gaan afspelen.

Voor NHNEXT reden genoeg om beide heren aan tafel te vragen. Deze keer staat het tonen van leiderschap tijdens de coronacrisis centraal. Daarnaast is dit het eerste interview met Commandant Vroegop over de impact op hem en zijn bemanning toen 17 bemanningsleden besmet bleken te zijn met het coronavirus aan boord van onderzeeboot Zr. Ms. Dolfijn.

Enorme uitdaging
Net als bij veel andere instanties heeft het coronavirus een enorme impact op de Koninklijke Marine. Ook voor de marine geldt ‘werk zoveel als mogelijk thuis’, met als richtlijn 80 procent thuis en 20 op het werk (80-20 regel). Maar er zijn diverse werkzaamheden, met name in de materiele instandhouding en in het operationele domein (gedurende inzet maar ook gedurende het oefenen, trainen en opleiden) waar dat niet altijd mogelijk is. En dat vraagt aanpassingsvermogen van zowel de organisatie als van het personeel.

Commandant Rob Kramer, “Als militair dien je om te kunnen gaan met een snel veranderende omgeving. ‘Adapt and overcome’ zit in ons DNA”.

Want naast dat de organisatie een verantwoordelijkheid heeft naar zijn personeel toe, hebben ze dat ook naar de samenleving. Als er behoefte is aan inzet of ondersteuning dan dienen ze er klaar voor te zijn, dan is het wachten op ‘de druk op knop.’ Dit wanneer ons grondgebied moet worden beschermd, maar ook tijdens bijvoorbeeld een noodtoestand veroorzaakt door de coronacrisis. Ook hierbij ondersteunt de marine. Zo is bijvoorbeeld het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman ingezet in het Caribisch gebied ter ondersteuning van de lokale autoriteiten in de strijd tegen het coronavirus. Tan gaat tijdens het gesprek onder meer in op de dilemma’s die dit met zich meebrengt.

Leiderschap in crisistijd
Op verzoek van de redactie van NHNEXT vindt het gesprek met de Koninklijke Marine plaats. NHNEXT is een lokaal ondernemersplatform in Noord-Holland Noord. Thema van de interviews met het marine personeel op 28 augustus is ‘Leiderschap in crisistijd’.

Heb je vragen?

Stel ze hieronder:

Humberto Tan/ mei 2012

Humberto Tan

Radio- en televisiepresentator, sportjournalist en schrijver

Presentator Humberto Tan is van vele markten thuis. Hij ontwikkelt zich van omroeper tot talkshowhost en heeft daarnaast nog tijd om te dansen, te fotograferen en een eigen modelijn te ontwikkelen. Speciaal voor deze NHNEXT livestream met de Koninklijke Marine is hij gesprekleider.
Humberto Tan/ mei 2012

Vice-admiraal Rob Kramer

Commandant Zeestrijdkrachten

De commandant Zeestrijdkrachten is de vlagofficier die het bevel voert over alle Nederlandse marine-eenheden.
Humberto Tan/ mei 2012

Luitenant ter zee der 1e klasse Jan Willem Vroegop

Commandant Zr.Ms. Dolfijn

Als commandant van een onderzeeboot voer hij eerder dan gepland terug naar de haven van Den Helder met aan boord 17 personen die besmet waren met het Covid-19 virus. Daarna ging hij met een groot deel van zijn bemanning in isolatie.
Humberto Tan/ mei 2012

Luitenant ter zee der 1e klasse Sander Kool

Commandant Zr.Ms. Willemstad

Als commandant van de mijnenjager Willemstad voer hij uit voor NAVO-inzet voordat het Covid-19 virus Europa in zijn greep kreeg. Voor hem de kunst om de sfeer aan boord goed te houden. Geen geringe prestatie wanneer je gedurende enkele maanden met 35 man op een relatief klein schip geen havens meer mag bezoeken om de benen te strekken.
Humberto Tan/ mei 2012

Kapitein ter zee Jan van den Broeke

Commandant 1(NLD) Contingentscommando MINUSMA

In zijn functie van Hoofd afdeling Maritieme logistiek bij de directie materiële instandhouding is hij o.a. verantwoordelijk voor de voortgang van diverse werkzaamheden die wellicht niet direct operationeel van aard zijn, maar wel cruciaal zijn voor de borging hiervan.

niets missen?

De komende tijd zullen we de programmering aanvullen met dagelijkse livestreams over uiteenlopende onderwerpen. Wil je wekelijks de programmering per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

over nhnext

Ondernemingen hebben nu – en voorlopig – te maken met een nieuwe realiteit waarbinnen zij moeten opereren. De continuïteit van een bedrijf, vereniging of stichting hangt meer dan ooit af van het adaptief vermogen van de organisatie. De toegang tot relevante, actuele en inspirerende informatie is daarbij cruciaal. Vanuit die gedachte is het regionaal inspiratieplatform NHNEXT ontstaan. NHNEXT is een initiatief van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord in samenwerking met regionale kennispartners. Wil je aansluiten als partner en ondernemers inspireren met jouw kennis of succesverhaal? Stuur dan een mail naar mail@nhnext.nl.

X