inspireert. live.

Is de trekker van de toekomst de trekker van de energietransitie?

donderdag 4 februarI, 14.00 uur

Een tractor op waterstof, kan dat? Jazeker! En wel hier in Noord-Holland Noord. De EOX tractor gaat namelijk de eerste fuell cell elektrische waterstoftractor worden. Hoe dat precies werkt? Groene waterstof wordt lokaal opgewekt door een waterstofmolen in de Wieringermeer. Deze lokaal geproduceerde groene waterstof wordt lokaal afgenomen en ingezet voor waterstoftractoren.

Naast dat deze tractor volledig op waterstof rijdt en dus volledig zero emissie is, heeft deze tractor nog verdere innovatieve eigenschappen zoals een verstelbare spoorbreedte waardoor de bodem bespaard blijft en er 20 % meer opbrengst behaald wordt wat ook weer minder CO2 uitstoot veroorzaakt. De sprekers van vandaag vertellen je graag meer over dit bijzondere project, waarbij meerdere tractoren worden gebouwd en er twee waterstof tankinstallaties op twee verschillende locaties in Noord-Holland Noord worden gerealiseerd.

Allereerst wordt er een korte inleiding over waterstof gegeven. Waarom is dit zo belangrijk? Daarna komt de waterstofmolen aan bod en uiteraard vertellen de sprekers je meer over de EOX tractor en het project erachter.

Een project waar jij aan mee kunt doen! Voor dit project zijn we namelijk op zoek naar bedrijven die ook met deze waterstoftractor willen rijden. Ben je na de uitzending nieuwsgierig geworden, heb je nog vragen of wil je meedoen? Stuur dan een mail naar elunenborg@nhn.nl, dan gaan we verder met je in gesprek.

deel deze pagina:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Heb je vragen?

Stel ze hieronder:

Frank Brandsen

Frank Brandsen

Business Developer bij New Energy Coalition

Frank Brandsen is Business Developer bij New Energy Coalition en is betrokken bij de ontwikkelingen van het groen gas cluster in Alkmaar.

Jan Willem Langeraar

Jan Willem Langeraar

Directeur Business Development bij Hygro

Jan Willem Langeraar is Directeur Business Development bij Hygro. HYGRO ontwikkelt, realiseert en exploiteert waterstofmolens en distribueert waterstof. Op het test-terrein EWEF langs de Schervenweg komt de eerste waterstofmolen. Een waterstofmolen produceert per jaar een hoeveelheid waterstof gelijk aan een equivalent van 1,25 miljoen liter diesel. De waterstof zal via een pijpleiding beschikbaar komen bij AVIA Marees te Wieringerwerf. Vandaaruit zal de waterstof ook verder gedistribueerd worden naar andere tankstations zoals bijvoorbeeld het NXT tankstation op de Boekelermeer in Alkmaar. Komende tijd zullen op basis van vraag nieuwe tanklocaties onderzocht worden.

foto Paul van Ham

Paul van Ham

Founder & Algemeen Directeur H2Trac

Paul van Ham is landbouwkundig ingenieur, afgestudeerd in de Landbouwtechniek. Hij heeft samen met 7 Nederlandse akkerbouwers een zeer innovatieve elektrische tractor ontwikkeld. Deze machine wordt nu door H2Trac onder de naam EOX op de markt gebracht. Door het innovatieve concept is de EOX zeer geschikt om te worden voorzien van een waterstof fuelcell systeem als energiebron.

Dick-Jan-Marees

Dick Jan Marees

Algemeen Directeur AVIA Marees

Dick Jan Marees is aandeelhouder en algemeen directeur van AVIA Marees. AVIA Marees is onder andere een brandstoffen leverancier in Noord en Zuid Holland en in Friesland. Onlangs hebben zij op het Multi Traffic Point 2 DC snelladers en 2 AC snelladers operationeel gemaakt. Wij zijn voornemens om dit uit te breiden op de stations die wij exploiteren maar zijn ook in de markt om laders te plaatsen bij derden. Naast de laadambitie willen wij dolgraag een aantal locaties voorzien van een openbaar waterstof tank installatie met zowel 350 bar als 700 bar tank mogelijkheid.

Jeroen Noot

Jeroen Noot

Programmamanager Greenport NHN

Jeroen Noot is sinds 1 maart 2019 programmamanager van Greenport NHN. Jeroen Noot was daarvoor al jaren in diverse functies actief op het scheidsvlak van overheid en bedrijfsleven. In Greenport Noord-Holland Noord werken ondernemers, overheden, onderwijs en onderzoek samen aan een toekomstbestendige agribusiness.

niets missen?

De komende tijd zullen we de programmering aanvullen met dagelijkse livestreams over uiteenlopende onderwerpen. Wil je wekelijks de programmering per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

over nhnext

Ondernemingen hebben nu – en voorlopig – te maken met een nieuwe realiteit waarbinnen zij moeten opereren. De continuïteit van een bedrijf, vereniging of stichting hangt meer dan ooit af van het adaptief vermogen van de organisatie. De toegang tot relevante, actuele en inspirerende informatie is daarbij cruciaal. Vanuit die gedachte is het regionaal inspiratieplatform NHNEXT ontstaan. NHNEXT is een initiatief van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord in samenwerking met regionale kennispartners. Wil je aansluiten als partner en ondernemers inspireren met jouw kennis of succesverhaal? Stuur dan een mail naar mail@nhnext.nl.

X