Is de trekker van de toekomst de trekker van de energietransitie?

donderdag 4 februari 2021, 14:00 uur

Een tractor op waterstof, kan dat? Jazeker! En wel hier in Noord-Holland Noord. De EOX tractor gaat namelijk de eerste fuell cell elektrische waterstoftractor worden. Hoe dat precies werkt? Groene waterstof wordt lokaal opgewekt door een waterstofmolen in de Wieringermeer. Deze lokaal geproduceerde groene waterstof wordt lokaal afgenomen en ingezet voor waterstoftractoren.

Naast dat deze tractor volledig op waterstof rijdt en dus volledig zero emissie is, heeft deze tractor nog verdere innovatieve eigenschappen zoals een verstelbare spoorbreedte waardoor de bodem bespaard blijft en er 20 % meer opbrengst behaald wordt wat ook weer minder CO2 uitstoot veroorzaakt. De sprekers van vandaag vertellen je graag meer over dit bijzondere project, waarbij meerdere tractoren worden gebouwd en er twee waterstof tankinstallaties op twee verschillende locaties in Noord-Holland Noord worden gerealiseerd.

Allereerst wordt er een korte inleiding over waterstof gegeven. Waarom is dit zo belangrijk? Daarna komt de waterstofmolen aan bod en uiteraard vertellen de sprekers je meer over de EOX tractor en het project erachter.

Een project waar jij aan mee kunt doen! Voor dit project zijn we namelijk op zoek naar bedrijven die ook met deze waterstoftractor willen rijden. Ben je na de uitzending nieuwsgierig geworden, heb je nog vragen of wil je meedoen? Stuur dan een mail naar elunenborg@nhn.nl, dan gaan we verder met je in gesprek.

Deze stream later verder kijken?

Blijf tevens op de hoogte van nieuwe NHNEXT streams. 

Deel deze pagina

LinkedIn
Facebook
Twitter
Frank Brandsen

FRANK BRANDSEN

BUSINESS DEVELOPER BIJ NEW ENERGY COALITION
Frank Brandsen is Business Developer bij New Energy Coalition en is betrokken bij de ontwikkelingen van het groen gas cluster in Alkmaar.
Jan Willem Langeraar

JAN WILLEM LANGERAAR

DIRECTEUR BUSINESS DEVELOPMENT BIJ HYGRO
Jan Willem Langeraar is Directeur Business Development bij Hygro. HYGRO ontwikkelt, realiseert en exploiteert waterstofmolens en distribueert waterstof. Op het test-terrein EWEF langs de Schervenweg komt de eerste waterstofmolen. Een waterstofmolen produceert per jaar een hoeveelheid waterstof gelijk aan een equivalent van 1,25 miljoen liter diesel. De waterstof zal via een pijpleiding beschikbaar komen bij AVIA Marees te Wieringerwerf. Vandaaruit zal de waterstof ook verder gedistribueerd worden naar andere tankstations zoals bijvoorbeeld het NXT tankstation op de Boekelermeer in Alkmaar. Komende tijd zullen op basis van vraag nieuwe tanklocaties onderzocht worden.
foto Paul van Ham

PAUL VAN HAM

FOUNDER & ALGEMEEN DIRECTEUR H2TRAC
Paul van Ham is landbouwkundig ingenieur, afgestudeerd in de Landbouwtechniek. Hij heeft samen met 7 Nederlandse akkerbouwers een zeer innovatieve elektrische tractor ontwikkeld. Deze machine wordt nu door H2Trac onder de naam EOX op de markt gebracht. Door het innovatieve concept is de EOX zeer geschikt om te worden voorzien van een waterstof fuelcell systeem als energiebron.
Dick-Jan-Marees

DICK JAN MAREES

ALGEMEEN DIRECTEUR AVIA MAREES
Dick Jan Marees is aandeelhouder en algemeen directeur van AVIA Marees. AVIA Marees is onder andere een brandstoffen leverancier in Noord en Zuid Holland en in Friesland. Onlangs hebben zij op het Multi Traffic Point 2 DC snelladers en 2 AC snelladers operationeel gemaakt. Wij zijn voornemens om dit uit te breiden op de stations die wij exploiteren maar zijn ook in de markt om laders te plaatsen bij derden. Naast de laadambitie willen wij dolgraag een aantal locaties voorzien van een openbaar waterstof tank installatie met zowel 350 bar als 700 bar tank mogelijkheid.
Jeroen Noot

JEROEN NOOT

PROGRAMMAMANAGER BIJ GREENPORT NHN
Jeroen Noot is sinds 1 maart 2019 programmamanager van Greenport NHN. Jeroen Noot was daarvoor al jaren in diverse functies actief op het scheidsvlak van overheid en bedrijfsleven. In Greenport Noord-Holland Noord werken ondernemers, overheden, onderwijs en onderzoek samen aan een toekomstbestendige agribusiness.

Gerelateerde livestreams

Energietransitie  Ondernemen & innoveren  Regionale ontwikkelingen

NHNEXT tijdens Sail Den Helder

30 jun 2023
Toerisme & recreatie  Energietransitie

Duurzaam ondernemen en energiekosten reduceren in de recreatiesector

08 jun 2022
Agri & Food  Ondernemen & innoveren

Hoe levert investeren in erfkwaliteit rendement op?

20 apr 2022
Energietransitie

Bedrijventerreinen: cruciaal in de energietransitie

14 mrt 2022
Circulaire economie  Agri & Food

Agrarisch: Gezonde bodem als verdienmodel

07 feb 2022
Circulaire economie  Agri & Food  Ondernemen & innoveren

Biogrondstoffen: Gras, het nieuwe goud

07 feb 2022

Niets missen?

De programmering van NHNEXT wordt continu aangevuld met nieuwe livestreams over uiteenlopende onderwerpen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang één keer per twee weken de programmering per mail.