De toekomst van het Nederlands icoon

vrijdag 23 april 2021, 14:30 uur

In de laatste livestream over de tulpen gaan we het hebben over de toekomst van het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. Hoe gaan we dat handhaven?

Verschillende sprekers schuiven bij gespreksleider Niels Kreuk aan om te vertellen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de teelt. De Nederlandse tulpensector is toonaangevend in de wereld en loopt voorop als het gaat om duurzaamheid en technologische ontwikkelingen. Deze positie wil men graag behouden door via onderzoek manieren te vinden hoe je tulpen op duurzame (emissiearme) wijze kan telen en daarnaast van uitstekende kwaliteit zijn. De Groene Tulp is al jaren bezig met dit onderzoek en projectleider Michel Jansen komt je hier meer over vertellen.

Daarnaast schuiven ook tulpenkwekers Bas Karsten en Sandra Munster aan. Naast hun moderne kwekerijen doen zij er ook alles aan om de tulpen te promoten. Bas is secretaris bij Tulpen Promotie Nederland en Sandra is eigenaar van Tulpenexcursie. Hoe zien zij de toekomst van de tulp voor zich?

Iemand die nog meer kan vertellen over duurzaamheid en innovatie is Jeroen Noot. Hij is programmamanager van Greenport NHN, een samenwerking tussen ondernemers, overheden, onderwijs en onderzoek die zorgen voor de toekomstige agribusiness. Er zijn veel projecten vanuit Greenport die zich richten op de verduurzaming van de tulpen- en bloembollenteelt. Waar zorgen deze projecten voor en hoe ziet de toekomst eruit? Kijk mee op vrijdag 23 april om 14:30!

Deze stream later verder kijken?

Blijf tevens op de hoogte van nieuwe NHNEXT streams. 

Deel deze pagina

LinkedIn
Facebook
Twitter

Toevoegen aan kalender

Michel-Jansen---klein

MICHEL JANSEN

PROJECTLEIDER DE GROENE TULP BIJ VERTIFY
Michel Jansen is projectleider bij De Groene Tulp, waarin wordt geïnvesteerd in de verduurzaming van de tulpenteelt. Doel van dit onderzoek is het opleveren van effectieve en duurzame strategieën voor de tulpenteelt, zodat bij hoge ziekte en plaagdruk misoogsten en onoverkomelijke schade aan zowel bol als tulp voorkomen worden.
Kwekers genomineerden 2019

NIELS KREUK

TULPENKWEKER EN -BROEIER
Niels Kreuk teelt zijn tulpen in de buurt van Zeewolde en is speciaal voor deze gelegenheid gespreksleider. Hij gelooft in innovatie en om zijn tulpen in de toekomst op een goede manier te kunnen blijven broeien investeert hij jaarlijks in minder gebruik van energie, gewasbescherming en minder gebruik van water. Hij was de eerste in de tulpenteelt die de principes van Het Nieuwe Telen heeft toegepast in een kas met drie lagen.
Bas Karsten

BAS KARSTEN

TULPENBROEIER RAINBOW COLORS EN SECRETARIS TPN
Bas Karsten is tulpenbroeier bij Rainbow Colors: een moderne broeierij dat voorzien is van de laatste automatiseringstechnieken. TPN is de afkorting voor Tulpen Promotie Nederland. De stichting is opgericht door ruim 500 tulpenbroeiers/veredelaars. Zij zorgen samen voor de wereldwijde promotie van de tulp. Bas is secretaris bij TPN.
Sandra Munster

SANDRA MUNSTER

MEDE-EIGENAAR BIJ KWEKERIJ SIEM MUNSTER EN TULPENEXCURSIE
Sandra Munster is samen met haar man Siem eigenaar bij Kwekerij Siem Munster: een agrarisch bedrijf dat zijn sporen heeft verdiend in zowel de teelt van tulpen als in de akkerbouw. Vanuit deze kwekerij worden jaarlijks zo’n acht miljoen tulpen geleverd. Naast de bloemen telen zij circa 25 hectare bollen op het land, deels om in hun eigen kas tot tulp te kweken en deels voor de verkoop aan derden. Naast de agrarische werkzaamheden worden er excursies op het bedrijf verzorgd, is er een camperplaats en zijn er meerdere vergaderruimtes beschikbaar voor het bedrijfsleven.
Jeroen Noot

JEROEN NOOT

PROGRAMMAMANAGER BIJ GREENPORT NHN
Jeroen Noot is sinds 1 maart 2019 programmamanager van Greenport NHN. Jeroen Noot was daarvoor al jaren in diverse functies actief op het scheidsvlak van overheid en bedrijfsleven. In Greenport Noord-Holland Noord werken ondernemers, overheden, onderwijs en onderzoek samen aan een toekomstbestendige agribusiness.

Gerelateerde livestreams

Agri & Food  Ondernemen & innoveren

Hoe levert investeren in erfkwaliteit rendement op?

20 apr 2022
Circulaire economie  Agri & Food

Agrarisch: Gezonde bodem als verdienmodel

07 feb 2022
Circulaire economie  Agri & Food  Ondernemen & innoveren

Biogrondstoffen: Gras, het nieuwe goud

07 feb 2022
Arbeidsmarkt & onderwijs  Agri & Food

Personeelstekort in de zaadsector: hoe keren we het tij?

22 sep 2021
Agri & Food  Energietransitie

Is de trekker van de toekomst de trekker van de energietransitie?

04 feb 2021
Agri & Food  Circulaire economie  Energietransitie

Circulair boert goed!

02 feb 2021

Niets missen?

De programmering van NHNEXT wordt continu aangevuld met nieuwe livestreams over uiteenlopende onderwerpen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang één keer per twee weken de programmering per mail.