Houtbouw, de heilige graal?

woensdag 28 september 2022, 15:30 uur

In Heerhugowaard verrijzen in een parkachtige omgeving vijf markante appartementengebouwen die variëren in hoogte en waarin een breed scala aan woningtypen zijn ondergebracht. Dat belooft al veel. Maar wat dit project echt bijzonder maakt: het is bijna volledig gebouwd van hout. Hout is niet alleen ‘goud van oud’, het is in de kern een super duurzaam bouwmateriaal met een dubbel klimaatpositief effect. Het slaat CO² op en voorkomt de CO²-uitstoot die gepaard gaat met de productie van beton. Hout is makkelijk te verwerken, licht (voordelig voor het transport) en heeft een hoge isolatiewaarde van zichzelf. Kortom, in deze tijd wordt houtbouw herontdekt, maar nu als milieuvriendelijk, biobased alternatief.

Circulair Westfriesland duikt met bouwprofessionals de grootschalige, duurzame houtbouw in. Na een bezoek aan de testlocatie van Europa’s grootste houtbouwproject ‘Woodstone’, kun je live meekijken met de NHNEXT stream ‘Houtbouw, de heilige graal?’. Onder leiding van Franck Kuiper (Strategisch beleidsadviseur circulaire economie provincie Noord-Holland) gaan Niek Schaap (Projectleider bij De Nijs Bouw), Ferry van Wilgenburg (Directeur bij Kesselaar & Zn), Roel Tijssens (Circulaire Bouwexpert bij provincie Noord-Holland) en Pablo van der Lugt (Biobased building expert TU Delft en MOSO Bamboo) met elkaar in gesprek. Wat zijn de mogelijkheden en limieten van houtbouw? Wat is de rol van secundair hout? Is houtbouw dé toekomst of zijn andere biobased materialen beter geschikt?

Kijk live mee op 28 september! Het is ook mogelijk om fysiek aanwezig te zijn bij deze stream, alle informatie en mogelijkheid tot aanmelden voor deze middag vind je hier.

Deze stream wordt georganiseerd door regio Westfriesland met dank aan provincie Noord-Holland, Kesselaar & zn, De Nijs en gemeente Heerhugowaard.

Deze stream later verder kijken?

Blijf tevens op de hoogte van nieuwe NHNEXT streams. 

Deel deze pagina

LinkedIn
Facebook
Twitter

Toevoegen aan kalender

Franck Kuiper

Franck Kuiper

Strategisch Beleidsadviseur Circulaire Economie, Provincie Noord-Holland
Binnen de provincie Noord-Holland heeft Franck de afgelopen jaren invulling gegeven aan het thema circulaire economie. De vraag daarbij was en is: hoe helpen we ondernemers op weg naar een andere economie, met kennis, financiële en organisatorische ondersteuning, samenwerking en passende regelgeving. Monitoring, regelgeving, kennisontwikkeling en verbinden van partijen heeft vooral zijn aandacht gehad.
ferry-van-wilgenburg

Ferry van Wilgenburg

Directeur bij Kesselaar & Zn
Houdt zich bezig met de vraag hoe we grondstoffen beschikbaar houden in de regio. Hoe gaan we daarin om met secundair hout?
foto-Roel-Tijssens

Roel Tijssens

Circulaire Bouwexpert bij provincie Noord-Holland
Hoe wordt er vanuit de provincie gekeken naar ontwikkelingen in houtbouw? Wat zien zij als belangrijkste doorbraken?

Niek Schaap

Projectleider bij De Nijs Bouw
Waarom zet de Nijs grootschalig in op houtbouw?
pablo-van-der-lugt-speakers-academy-walter-kallenbach-1

Pablo van der Lugt

Biobased building expert TU Delft en MOSO Bamboo
Afbeelding door ©Walter Kallenbach

Gerelateerde livestreams

Circulaire economie

Verschilmakers aan tafel

08 feb 2023
Circulaire economie  Investeren & financieren

Toekomstbestendige bedrijven investeren in circulair

08 feb 2023
Circulaire economie  Ondernemen & innoveren

Circulaire Mythbusters

08 feb 2023
Circulaire economie  Ondernemen & innoveren

Toekomstbestendige Woningbouw

06 sep 2022
Circulaire economie  Ondernemen & innoveren

Textiel: Repareer de klantrelatie!

07 feb 2022
Circulaire economie  Ondernemen & innoveren

Bouw: Bouwstenen bij schaarste

07 feb 2022

Niets missen?

De programmering van NHNEXT wordt continu aangevuld met nieuwe livestreams over uiteenlopende onderwerpen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang één keer per twee weken de programmering per mail.